0 Comments

Tycker du om att fotografera och vill bli bättre inom området? Idag finns det såväl ett gäng systemkameror som riktigt bra mobilkameror att fota med, vilket innebär att fler får tillgång till denna roliga hobby. Ju bättre du blir, desto roligare är det också. Du kommer att upptäcka hur många intressanta motiv som finns och hur olika de kan bli beroende på vilka fototekniker du väljer.

Kom ihåg att målet ofta är att fotot ska bli riktigt bra i samband med att du tar det. Att ta för mörka eller sneda foton kan ofta fixas i redigeringsprogram av olika slag, men resultatet blir för det mesta inte lika bra som om du satsar på att ta ett högkvalitativt foto direkt. Här får du därför fyra tips på saker att tänka på.

Ta med dig kameran eller telefonen överallt

Oavsett om du är nybörjare inom fotografering eller har hållit på ett längre tag kan du alltid bli bättre. Hur blir du bättre? Jo, genom att fota så mycket och ofta du bara kan. Därför är det bra att så gott som alltid bära runt på systemkameran eller mobilen med kamera om du använder dig av en sådan istället. Använd den till fullo!

Genom att ha med sig kameran/telefonen överallt kan du fotografera många olika saker och situationer. Det kan till exempel vara trevligt att fota dina vänner mitt under ett samtal, testa på ett porträttfoto på någon av dem eller kanske fotografera den vackra miljön runtomkring dig om du är ute på en promenad. Ju fler olika saker du testar på att fotografera, desto mer lär du dig.

Tänk på ljuset

Ett av de främsta tipsen för att få till ett riktigt bra foto är att alltid tänka på var ljuset kommer ifrån och hur det påverkar bilden. Om du ska fotografera en person kan du med fördel be denne att ställa sig i olika väderstreck och förhållande till ljuset för att på så sätt hitta den vinkeln som gör att såväl personen som omgivningen ser bäst ut.

Testa gärna på bilder där ljuset kommer in på olika sätt för att kunna jämföra och se vad det gör med bilderna. Inget behöver vara rätt eller fel, men däremot kan bilden få helt olika karaktär och stämningar beroende på hur ljuset faller på fotot. Oftast bör du dock undvika för starkt solljus och satsa hellre på naturligt ljus än belysning om det är möjligt.

Vinklar och perspektiv

Att tänka på vinklar och perspektiv kan låta torrt och tråkigt, men alla som är duktiga fotografer vet hur viktigt det är för slutresultatet. Fundera på vilken känsla eller stämning du vill förmedla med bilden och välj sedan passande vinklar och perspektiv utifrån det. Förutom detta är det också viktigt att ta hänsyn till bildens komposition, det vill säga var saker befinner sig i förhållande till mitten och varandra.

Vad gäller perspektiv pratar man ofta om fågel- eller grodperspektiv. Fågelperspektiv är när något ses ovanifrån, medan grodperspektiv är motsatsen till det. Inget av perspektiven är fel, men de kan ge helt olika känslor till en bild. Tänk dig hur det skulle se ut om en person (låt oss säga chef eller högt uppsatt politiker) fotades ovanifrån eller underifrån – vilket av alternativen hade sett mest mäktigt ut?

Inspireras av andra fotografer

Ett sista tips är att låta dig inspireras av andra fotografer, såväl konstnärliga och/eller professionella sådana som personer i din närhet. Det innebär inte att du ska kopiera vad de gör, men däremot kan det lära dig ett och annat om fototekniker, motiv och nya perspektiv som du inte har tänkt på tidigare. Det kommer garanterat ge dig mer motivation till att bli bättre.

Sammanfattning

Du kan alltid bli bättre på att fotografera. Till att börja med bör du ha med dig kameran/mobilen överallt och testa på att fota olika saker. Du bör också lära dig hur ljuset kan användas för att skapa olika stämningar samt vikten av vinklar, perspektiv och komposition i ett fotografi. Till sist är det också en god idé att låta dig inspireras av andra fotografer – gärna både amatörer och professionella sådana.

Author

kristapsritins@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *