0 Comments

Apple Pay är en relativt ny feature som lagts till Apples iPhone. Detta är ett väldigt smidigt sätt att betala för inköp med telefonen. Du sparar ner dina vanligaste kort i telefonen och behöver sedan inte längre släpa med dem fysiskt när du ska ut och shoppa. Apple Pay lanserades i USA redan 2014, men har dröjt ett par år med att komma till Sverige. Fördelen med att vara sent ute är givetvis att hela systemet är mer “färdigt” nu, vilket gör att uppstartssträckan för att komma igång med Apple Pay är kort både för oss vanliga konsumenter, för bankerna och för de olika butikerna.

En av de stora säljpunkterna för Apple Pay i USA har varit att det är en väldigt säker betalmetod. Det gäller förvisso även i Sverige men kanske inte i samma utsträckning. Våra kontokortstransaktioner är redan väldigt säkra eftersom vi har en standard där man betalar med kort och kod (PIN). I många andra länder är det fortfarande signaturköp som är standard. Den förbättrade säkerhet vi kommer märka av är framförallt när vi handlar online. Detta eftersom vi med Apple Pay inte längre behöver ge vårt kortnummer till butiken vi handlar av utan det debiteras direkt och utan mellanhand. Men den främsta fördelen med Apple Pay är egentligen att det är väldigt smidigt.

Hur fungerar Apple Pay

Apple Pay är en betalmetod som går ut på att du sparar dina betal- eller kreditkort i din mobila plånbok på telefonen istället för att du har dem i fickan eller i din fysiska plånbok. Det gör att du enkelt kan betala för köp du gör i både fysiska butiker, i onlinebutiker och i AppStore med din mobil utan att behöva bry dig om ditt kortnummer. När du väl har sparat ett kort så lagras det säkert i mobilen och allt du behöver göra för att signera är att trycka med tummen på din knapp för Touch ID så är allt klart sen. Det är oerhört smidigt och säkert.

Säkrare betalningar med Apple Pay

En av de stora fördelarna med Apple Pay är att du delar med dig av väldigt lite information. Detta gäller särskilt när du handlar online. Butiken får aldrig ditt kortnummer vilket också innebär att det aldrig kan komma på villovägar och användas av skurkar den vägen. Apple sparar heller inga kortuppgifter på ett sätt som göt att någon obehörig kan komma åt dem. De sparar heller inte transaktioner vilket är bra att veta ur ett integritetsmässigt perspektiv. Eftersom betalmetoden inte heller kräver någon kod, utan du använder Touch ID och ditt fingeravtryck så finns det heller ingen risk att någon obehörig skulle kunna ta din mobiltelefon och handla med den.

Vilka kort kan jag använda?

Du kan använda de flesta kort. Som till exempel VISA, Mastercard och American Express. Du kan även använda specialkort typ Edenred (det kort som ersatte de gamla hederliga Rikskupongerna), samt Klarnas betalkort och alla kort som ges ut av anslutna banker. Även många bensinkort är anslutna. Vi får tänka på att Apple Pay är en rätt ny tjänst i Sverige vilket gör att det lär tillkomma många fler möjligheter att betala med den metoden när du handlar. En rätt typisk sak för oss svenskar är att vi gärna hoppar på nya saker och vi gör det snabbt. Så vi kan nog räkna med att Apple Pay kommer explodera under de kommande åren.

Vilka butiker tar Apple Pay?

Vilka butiker som accepterar Apple Pay varierar. Man kan säga att det funkar på i princip alla de större kedjorna. Matvaruaffärer som Coop och Ica, samt större sällanköpshandlare som SF Bio, Claes Ohlsson och Elgiganten accepterar metoden. Affären behöver ha en terminal som kan hantera transaktioner med NFC (Near Field Communication). NFC gör att terminalen kan läsa av ditt kort direkt från din mobiltelefon (eller Apple Watch) från ett avstånd på några centimeter. Precis som med antalet banker som medverkar i Apple Pay så är också antalet medverkande butiker växande. Så även om du kanske inte kan slänga alla dina betalkort riktigt än så kan du nog räkna med att kunna göra det snart.

Author

kristapsritins@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *