0 Comments

En iPhone kan underlätta en rad vardagliga moment, inte minst bilkörandet. Idag är smartphones så mycket mer än bara en telefon som du kan ringa och sms: a med. Tack vare en rad smarta funktioner och appar kan din iPhone göra ditt vardagliga liv, och inte minst ditt bilkörande – till en fröjd. Du kommer aldrig mer att köra vilse och du kan dessutom njuta av din favoritmusik under hela färden. Dessutom kan du snabbt och enkelt hitta till din parkerade bil utan att behöva leta. Med en iPhone kan du helt enkelt spara en hel del tid samtidigt som bilkörandet går smidigare. I denna artikel berättar vi hur.

Den första och kanske mest självklara funktionen vi ska titta närmare på är såklart GPS. Med hjälp av appen “Kartor” är det enklare än någonsin att hitta rätt direkt. Denna smarta app talar om för dig hur du ska köra och genom att fästa mobilen i ett smart ställ på instrumentbrädan slipper du att släppa blicken ifrån vägen. För att kunna använda denna app måste du först aktivera Platstjänster, vilket du gör på mobiltelefonens inställningar. Du behöver dessutom ha en stabil internetuppkoppling, antingen via wi-fi eller mobildata. Om du vill ha en kartvy eller satellitvy väljer du själv. Sedan är det bara att knappa in målet och följa instruktionerna.

Hitta din parkerade bil

Appen Kartor har en smart funktion som för många kan vara extra värdefull – appen kan hjälpa dig att hitta din parkering. Ibland måste vi ställa bilen på en parkering en bit ifrån målet eller på en väldigt stor parkering och då kan denna funktion vara guld värd. För att aktivera denna funktion måste du klicka dig in på inställningar för Kartor och sedan aktivera “Visa min parkering”. För att utnyttja denna funktion krävs dock en Bluetooth- eller CarPlay-anslutning, då Kartor automatiskt noterar när denna anslutning bryts och markerar platsen som din parkering. När du sedan ska hitta tillbaka klickar du upp Kartor, klickar på vägbeskrivning och sedan är det bara att följa kartan.

Apple CarPlay

Många nyare bilar är utrustade med något som kallas Apple CarPlay. Med hjälp av detta system kan du använda din iPhone enklare än någonsin i bilen. Med denna smarta funktion kan du koppla din telefon direkt till bilen via Bluetooth. Därefter kan du använda vissa appar, till exempel Kartor eller Spotify, direkt via bilens display. Du kan även ringa och ta emot samtal via röstkontrollen Siri, som är inbyggd i Apple CarPlay. För att aktivera Siri behöver du bara trycka på knappen som finns på ratten, sedan sköter hon resten åt dig så att du kan hålla fokus på vägen och din körning. Enklare än så blir det inte.

Om din bil saknar CarPlay

Har du en äldre mobilmodell saknar den säkerligen CarpPlay. Då kan en klassisk mobilhållare vara att föredra om du behöver använda GPS:en (dock måste du stanna om du ska skicka meddelanden eller liknande). Samtidigt finns det många bilar som saknar CarPlay, men som har Bluetooth, vilket betyder att du enkelt kan ansluta din iPhone till bilen för att till exempel lyssna på musik eller podcast under färden. Via Bluetooth-kopplingen kan du dessutom få en färdbeskrivning, ta emot och ringa samtal. Planerar du att köpa ny bil och vet att du kommer att använda din mobil mycket i bilen bör du såklart satsa på en modell med Bluetooth eller CarPlay.

Se till att ha en laddare redo

Om du använder din iPhone flitigt när du befinner dig i bilen bör du alltid se till att ha en laddare redo om batteriet skulle ta slut. Appen Kartor drar en hel del batteri, dels eftersom appen är igång hela tiden och dels eftersom du förmodligen även har skärmen på under hela bilfärden. Vet du inte vart du ska kan det bli riktigt knivigt om batteriet i mobilen tar slut när du har halva dit- eller hemresan kvar. Idag finns många adaptrar som tillåter dig att ladda mobilen i din bil. Investera i en sådan, se till att alltid ha en reservsladd i bilen och slipp krångliga och tidskrävande omvägar!

Author

kristapsritins@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *